logo-print
T (0186) 61 55 00

Nieuws

21 October 2022

Energie-en laagwatertoeslag

Voornamelijk door de oorlog in Oekraïne (onvoorziene omstandigheid) zijn in Europa de prijzen dusdanig gestegen dat we te maken hebben met verschillende toeslagen waarbij we helaas genoodzaakt zijn een energietoeslag aan u door te berekenen. Door de maar aanblijvende lage waterstanden in de rivieren zijn we bovendien genoodzaakt een laagwatertoeslag aan u door te berekenen. De exorbitante kostenstijgingen gaan een normaal ondernemersrisico ruimschoots voorbij. Om het voor u overzichtelijk te maken wordt op onze facturen duidelijk gemaakt over welke producten de toeslag van toepassing is en over welk gewicht dit van toepassing is.
Energietoeslag
De energietoeslag betreft een vast deel (€ 4,45/ton) en een variabel deel dat gekoppeld is aan de gemiddelde maandelijkse energieprijs voor elektriciteit op basis van de Spot Belix. De elektriciteitsprijs van de afgelopen maand is hierbij bepalend voor de energietoeslag voor de volgende maand. Dit opslagpercentage wordt omgerekend naar een bedrag per ton gereed product. Indien u dit zelf wenst te monitoren dan kunnen wij u hierover nader informeren. Zie hieronder de actuele toeslagen.
 
Laagwatertoeslag
Door de maar aanblijvende lage waterstanden in de rivieren zijn we vanaf maandag 17 oktober 2022 ook genoodzaakt een laagwatertoeslag door te berekenen. Door de lage waterstand kunnen onze grondstoffenleveranciers veel minder kubieke meters grondstoffen per scheepslading meenemen dan gebruikelijk. We hebben hier al behoorlijk wat maanden mee te maken en naast stagnatie in de productie heeft dit ook voor onze kostprijs enorme gevolgen. Het meest vervelende is dat er nog altijd geen zicht is op wanneer dit probleem een positieve wending gaat krijgen en het kan zomaar zijn dat dit zich tot diep in het voorjaar voortzet. De genoemde laagwatertoeslag varieert met de waterstand in de rivieren. Aangezien er tussen de aanvoer van de grondstoffen en de aflevering van de producten een periode zit van gemiddeld 6 weken zullen de kosten voor het lage water die aan de uiteindelijke opdrachtgever mogen worden doorberekend na het bereiken van een normale waterstand nog 6 weken van kracht zijn. De laagwatertoeslag is op dit moment van toepassing op onze straatstenen, banden (inclusief parkbanden), tegels en straatmeubilair. Gelukkig heeft de verminderde aanvoer van de grondstoffen op dit moment nog geen gevolgen voor de planning. Zie hieronder de actuele laagwatertoeslagen.
 
Energietoeslag
Vast deel:                                              € 4,45 per ton
Variabel deel:                                  
- vanaf 1 september t/m 30 september: € 3,30 per ton
- vanaf 1 oktober t/m 31 oktober:           € 2,30 per ton
- vanaf 1 november t/m 30 november:   € 0,40 per ton
- vanaf 1 december t/m 31 december:   € 0,70 per ton
- vanaf 2 januari t/m 31 januari:              € 1,50 per ton
- vanaf 1 februari t/m 28 februari:           € 0,20 per ton
- vanaf 1 maart t/m 31 maart:                 € 0,30 per ton
- vanaf 1 april t/m 30 april:                      € 0,00 per ton
- vanaf 1 mei t/m 31 mei:                        € 0,00 per ton
- vanaf 1 juni t/m 30 juni:                        € 0,00 per ton
- vanaf 1 juli t/m 31 juli:                           € 0,00 per ton
- vanaf 1 augustus t/m 31 augustus:      € 0,00 per ton
- vanaf 1 september t/m 30 september: € 0,00 per ton

Laagwatertoeslag
- week 42: € 2,41 per ton
- week 43: € 1,71 per ton
- week 44: € 1,46 per ton
- week 45: € 0,91 per ton
- week 46: € 0,81 per ton
- week 47: € 0,35 per ton
- week 48: € 0,35 per ton
- week 49:   beëindigd

Indien u met betrekking tot de prijs nog vragen heeft dan kunt u contact opnemen met de afdeling verkoop (info@giverbo.nl) en aangaande afleveringen met onze afdeling expeditie (expeditie@giverbo.nl).
 
 

Terug naar nieuws